Historisk oversikt
Skitthegga Swing
Navnet er lånt fra elva som svinger seg langs jernbanen fra Røyken til Heggedal, snur og bytter navn til Grodalselva, og renner tilbake - ut i mørket.
Det begynte i 1986
Det hele begynte med at Heggedal Musikkorps ble nedlagt i 1986. En liten gruppe fortsatte, og prøvde seg på musikk for mindre ensembler. Besetningen passet bra for tradjazz, og snart fant Orkesteret fram til noteserien "Jazz Combo Pac#", standardlåter arrangert av Paul Severson. Disse notene ble Orkesterets "redning" i mange år (som for mange andre jazz-ensembler).
Orkesterbilde 1987 - Bak fra venstre: Tor Stein Hella (trombone), Dag Henning Sæther (trommer), Paul Erik Karlsen (bass), Anne Grete Hvesser (tenorsax), Runa Sæther (trompet), Vigdis Haugen Aae (klarinett), Nils-Kristian Pape (klarinett) og Elisabeth Sogn Lund (klarinett).
Besetning
Fra 1987 var Eugeniusz "Genek" Pudelewicz orkesterleder, en profesjonell og meget dyktig og allsidig musiker. I Skitthegga spilte han først klarinett, seinere sopransax, og tenorsax ved enkelte anledninger. Mye av det Orkesteret kan i dag, er lærdom fra han.
I 1989 var noen av medlemmene med på å sette i stand en 1934-modell Chevrolet lastebil. Med Orkesteret på lasteplanet har den vært et populært innslag i 17-maitog, bunadsparader og andre utendørsarrangementer.
Fra 1991: Jazz-caféer på Gjellum
I 1991 inviterte Skitthegga Swing til den første "Jazz-café på Gjellum", med Laila Dalseth som gjesteartist. Seinere har arrangementet vært fast innslag i Kulturuka i Asker. Mange kjente jazzmusikere har besøkt Gjellum: Morten Gunnar Larsen, Kari Gjærum, Roy Hansen og Magni Wentzel. Disse har - sammen med Genek og hans kollega, pianisten Janus Krzos - skapt stor jazz på Gjellum.
Orkesteret har hatt mange spilleoppdrag på firmaarrangementer, båtturer på fjorden og i private selskaper. Både "Skibladner" og "Henrik Ibsen" (på Telemarkskanalen) er besøkt, i likhet med Blaafarveværket og Hadeland Glassverk. (Se bildegalleriet). Orkesteret har vært sporty, og tatt vanskelige spilleforhold med et smil. Utendørs spilling utenfor "siste ytre" ved NM på skøyter på Risenga i 1993 er det mest ekstreme til nå.
Orkesterbilde med CD 1996 - Bak fra venstre: Per Kristian Remme (tenorsax), Runa Sæther (trompet), Eugeniusz "Genek" Pudelewicz (sopransax), Svein Tryti (trombone), Dag Henning Sæther (trommer), Morten Mortensen (bass), Nils-Kristian Pape (klarinett) og Mauritz Aas (vokal og banjo).
1996: CD-utgivelse
I 1996 ga Orkesteret ut CD'en "Der elva swinger". Sommeren 1997 ble tenorsaksofonisten Per Kristian Remme utsatt for en ulykke som lenket ham til rullestolen for resten av livet. Orkesteret mistet en kjær musiker og humorist, og det var en tragedie for Per Kristian og hans familie.
1997: Til "Sopot Molo Jazz Festival"
Samme året deltok Skitthegga Swing i "Sopot Molo Jazz Festival" i Sopot - Genek's hjemby i Polen. Med jazzparade og konsert fra en fantastisk utescene opplevde Orkesteret Sopot's første jazzfestival etter "murens fall".
"Genek" i kjent stil på Gjellum, 1997.
2001: Første tur til New Orleans
I 2001 hadde Orkesteret sin første tur til jazzen's Mekka - New Orleans. Det ble en opplevelse og inspirasjon for livet. Orkesteret opplevde et avslappet og inkluderende jazz-miljø, både i gatene og spillestedene.
Det ble konsert utenfor St.Peter's Church, spilling til kirkekaffen i Sjømannskirken, og plass i "Street Parade" på Bourbon Street.
Orkesterbilde 1998 - Bak fra venstre: Tor Stein Hella (trombone), Eugeniusz "Genek" Pudelewicz (sopransax), Runa Sæther (trompet), Jens Magnus (elbass), Nils-Kristian Pape (klarinett), Mauritz Aas (vokal og banjo) og Dag Henning Sæther (trommer).
Orkesteret spilte lenge i en swing-stil. Besetningen var sopransax, klarinett, trompet og trombone, med banjo, elbass og trommer i "kompet". Med litt annen musikk ved siden av, kunne også Orkesteret spille til dans.
Sommeren 2002 sluttet Genek, og utpå høsten ble elbassen erstattet av en tuba. Orkesteret har nå en ren "New Orleans-besetning": klarinett, trompet og trombone, banjo, tuba og trommer. Med tuba ble spillestilen enklere og roligere, og innbød i større grad til improvisasjon.
Tradjazz skal ikke spilles etter noter. Under ledelse av banjospiller Mauritz Aas startet Orkesteret for to år siden på den tunge veien bort fra "notenes tyranni", og har lykkes i å utviklet en mye friere spillestil.
4 av medlemmene i Skitthegga Swing var arrangementskomite for "Kulturuken i Asker 2003".
Orkesterbilde 2004 - Bak fra venstre: Tor Stein Hella (trombone), Runa Sæther (trompet), Mauritz Aas (vokal og banjo), Nils Crawfurd (tuba), Dag Henning Sæther (trommer) og Nils-Kristian Pape (klarinett).
I august 2004 deltok Skitthegga Swing i "Gothenborg Jazz Festival".
2005: Ny tur til New Orleans
Våren 2005 ble det en ny New Orleans-tur, til "French Quarter Jazz Festival". Med jazzparade og konserter på Fritzel's European Jazz Club og i Sjømannskirken, ble det nok en vellykket tur.
1.juli 2006 spilte Orkesteret på den første "Daumannshåla Jazz- og visefestival" i Farsund. 40 båter hadde ankret opp for å høre tradjazz og folkeviser. Det ble en spesiell kveld mellom holmene utenfor Farsund.
2007: Riverboat Jazz Festival i Silkeborg (Danmark)
I juli 2007 deltok Orkesteret på Riverboat Jazz Festival i Silkeborg i Danmark. Dessverre var vår banjospillende Mauritz syk, men vi var så heldig å få Danmarks kanskje beste banjo - Ib Haagen - som vikar. Høydepunktet ble spillingen på jazzcruise med det gamle dampskipet "Hjejlen".
Midtsommers 2008 ble det ny spilling på "Daumannshåla Jazz- og visefestival" i Farsund, og på "American Festival" i Vanse. I august var flere av medlemmene og besøkte Gøteborg Jazzfestival, og deltok i gateparadene.